Borås djurpark (Wikipedia)

Borås djurpark är en 40 hektar stor djurpark, anlagd 1962 i norra delen av centrala Borås. Den profilerar sig som Sveriges första Afrika med sina 50 års erfarenhet. Idag finns 500 djur av 80 olika arter i parken. Parken är medlem i Svenska Djurparksföreningen (SDF).

Historik och utformning

Djurparken grundades av Sigvard Berggren och den första invånaren var lejonet Simba, som Berggren tidigt gav ut en bok om, Simba - mitt lejon, i Afrika, i Tosseryd, vid filmen (1960). Detta lejon medverkade även i Nils Poppe-filmen Lejon på stan (1959). Simba skänktes efter sin död till Göteborgs Naturhistoriska museum där han finns uppstoppad utanför däggdjurssalen vid den ursprungliga entrén. Djurparken var tidigt ute med att visa upp flera arter tillsammans på "Savannen" och "Asiaten". 

Dessutom var en grundtanke att så få galler som möjligt skulle skilja besökare och djur åt. Istället används nivåskillnader och vatten på många ställen som hinder. Sveriges enda afrikanska elefanter finns här och djurparken är känd för sin framgångsrika gepardavel. År 2010 fick till exempel gepardhonan Luanga en rekordstor kull på åtta ungar. Samma år kläcktes en flamingokyckling för första gången i djurparkens historia. En ny björnanläggning invigdes också. Den är 14 000 m² stor och har en stor sjö för björnarna att bada i. 
Tre meter upp finns en trätrottoar för åskådare.

Djuren i Borås djurpark 

Lejon, Sibirisk tiger, Gepard, Afrikansk vildhund, Hyena, Brunbjörn, Varg, Lodjur, Järv

Savannelefant, Trubbnoshörning, Giraff, Elandantilop, Afrikansk buffel, Grants zebra, Bongo (antilop), Bläsbock, Visent, Älg

Schimpans, Orangutang, Lar (gibbon), Bomullshuvudtamarin, Röd panda, Sebramangust, Sydafrikansk pälssäl, Gråsäl, 

Struts, Större flamingo, Savanntoko, Hjälmpärlhöna, Humboldtpingvin, Påfågel, Egyptisk landsköldpadda, Kungspyton

Det finns även bondgårdsdjur som ko, häst, får, get, anka och gris.